20. August 2015 · Kommentare deaktiviert für „Ausnahmezustand in Mazedonien“ · Kategorien: Balkanroute, Mazedonien · Tags:

Quelle: ARD | Tagesschau

Mazedonien hat wegen des starken Flüchtlingsandrangs den Ausnahmezustand erklärt: Die Regierung erklärte, der „verstärkte Druck“ auf die südliche Landesgrenze mache dies erforderlich. Immer mehr Flüchtlinge wollen aus Griechenland Richtung Norden. An den Grenzen werden die Truppen aufgestockt.

Das Militär soll Tausende Flüchtlinge an den mazedonischen Grenzen an der Einreise hindern. Die Regierung teilte mit, man habe den Ausnahmezustand ausgerufen, um zusätzliche Soldaten entsenden zu können.

Die „massiven illegalen Grenzübertritte“ machten eine „größere und effizientere Kontrolle erforderlich“, erklärte die Regierung in Skopje. Ein „angemessener Einsatz“ des Militärs diene dem „besseren Schutz der örtlichen Bevölkerung“ und sei zur Flüchtlingsbetreuung notwendig.

:::::

siehe auch: The Guardian

Macedonia declares state of emergency to tackle migrant crisis

Authorities deploy riot police with tear gas and armoured vehicles as up to 2,000 migrants a day enter border town of Gevgelija

Macedonia has declared a state of emergency in an attempt to stem the flow of migrants over its southern border with Greece, deploying riot police in armoured vehicles and calling out the army.

Authorities said official border crossings remained open, but that they would “reduce illegal border entry to a minimum“.

A Reuters reporter near the border town of Gevgelija said a column of riot police armed with tear gas and armoured vehicles had shut off passage for several thousand people now stranded in no-man’s land. “No more Macedonia,” one officer said in English to a Syrian man requesting passage.

The flow of migrants into Gevgelija, which had hit 1,500 to 2,000 a day, has been stopped. The clampdown came after days of chaotic scenes at the local railway station as thousands of people tried to board trains to Serbia, young children being passed through open carriage windows.

Macedonia acted as a Greek car ferry docked in Athens carrying 2,400 Syrian refugees from the island of Kos, just some of the 50,000 Middle Eastern, African and Asian migrants and refugees who arrived in Greece in July alone. Many will take buses north, heading for Macedonia, then Serbia and Europe’s borderless Schengen zone in Hungary.

“We cannot hermetically close the borders,” interior ministry spokesman Ivo Kotevski told Reuters. But “we will try to reduce illegal border entry to a minimum,” he added.

Kotevski said there was no coordination between Greek and Macedonian police. The two countries have had an uneasy relationship, rooted in a dispute over Macedonia’s name, since it declared independence from Yugoslavia in 1991, a row that has blocked Skopje’s integration with Nato and the European Union.

Kotevski said a state of emergency had been declared on Macedonia’s northern and southern borders and that soldiers would be brought in to help address a crisis that is straining the capacity of cash-strapped Macedonia and Serbia.

To the north, Hungary is racing to complete a fence along its 108-mile (175km) border with Serbia to keep migrants out, threatening to create a bottleneck of tens of thousands of people.

Macedonia appealed on Wednesday for neighbouring countries to send train carriages to address the demand. But the United Nations refugee agency urged the government to do more, saying it should allocate a site to accommodate the migrants and refugees.

“Depending on how Greece uses ships to de-congest the islands, that will also temporarily increase the arrivals here,” said Alexandra Krause, senior protection officer at the UNHCR in the Macedonian capital, Skopje.

“The [Macedonian] government needs to provide an appropriate site to be able to shelter the arrivals properly and to ensure sufficient assistance,” Krause told Reuters.

The only site currently being used is at the local police station, where Krause said the UNHCR had built a shelter with capacity for only 165 people. Krause said the Red Cross had access to the migrants and refugees in the border area but warned of harsher weather approaching.

:::::

siehe auch: nu.nl

Macedonië roept noodtoestand uit vanwege grote toestroom vluchtelingen

Macedonië heeft voor twee grensregio’s de noodtoestand uitgeroepen vanwege de grote stroom vluchtelingen waar het land mee te maken heeft.

Dat meldt persbureau AFP donderdagmiddag.

Het zou gaan om het gebied bij de grensstad Gevgelija in het zuiden en om de stad Kumanovo in het noorden van het land, meldt het Macedonische persbureau MIA. Het leger zal nu worden ingezet om het toestroom van vluchtelingen in goede banen te leiden.

Volgens de televisiezender Ukraine Today worden er bij Gevgelija rond de duizend vluchtelingen opgehouden bij de grens met Griekenland. De politie heeft moeite de hoeveelheid mensen onder controle te houden. De situatie in Macedonië begint volgens de zender sterk te lijken op die op de Griekse eilanden Kos en Lesbos.

Op het station van Gevgelija slapen veel vluchtelingen, waaronder hele families, in de buitenlucht. Ze proberen een plekje te bemachtigen in een van de weinige en dus overvolle treinen richting Servië, de laatste halte voor Hongarije en de grenzeloze Schengenlanden.

Veiligheid

„We verwachten dat de inzet van het leger twee effecten zal hebben“, stelt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. „Het zal de veiligheid van onze burgers in de twee regio’s vergroten en het zal zorgen voor een uitgebreide aanpak van de mensen die asiel willen aanvragen.“

De officiële grenzen zijn niet gesloten, maar de autoriteiten zouden de illegale routes die door migranten worden gebruikt extra in de gaten houden.

Verschillende landen op de Balkan kampen, net zoals Italië en Griekenland, met het grote aantal vluchtelingen dat vanuit het Midden-Oosten richting Europa trekt. Europa besloot vorige maand ongeveer veertigduizend vluchtelingen te verdelen. Het gaat om mensen die in landen als Italië en Griekenland zijn aangekomen.

Beitrag teilen

Kommentare geschlossen.