21. Dezember 2015 · Kommentare deaktiviert für Portraits syrischer Flüchtlinge in Domiz, Kurdistan · Kategorien: Medien · Tags: ,

Quelle: Vice

Hartverscheurende portretten van Syrische vluchtelingen

Door Molly Crabapple

hartverscheurende-portretten-van-syrische-vluchtelingen-089-body-image-1450369649-size_1000

In september werd ik uitgenodigd door Artsen Zonder Grenzen (AZG) om hun werk vast te leggen in het vluchtelingenkamp Domiz in Koerdistan, Irak. Domiz, dat door de UNHCR is opgezet, biedt onderdak aan meer dan veertigduizend Syrische vluchtelingen met een Koerdische achtergrond. Vijf dagen lang maakte ik tekeningen in de kraamkliniek van het kamp, waar ze in de eerste zes maanden van 2015 660 moeders hebben ondersteund bij hun bevalling. Ook was ik aanwezig bij de afdeling die de vrouwen hielpen met hun geestelijke gezondheid en de afdeling waar ze voorlichting kregen. Terwijl ik daar werkte domineerde de Syrische vluchtelingencrisis het nieuws. Ontelbare vluchtelingen begonnen hun reis in Domiz. In samenwerking met AZG tekende ik enkele families na.

Nadat ik één dag in Domiz was, begreep ik goed waarom de meeste bewoners verlangen om weg te gaan. De vluchtelingen leven over het algemeen in tenten of hutjes van betonblokken (maar ik zag er ook één die helemaal van tin was gemaakt). De scholen zijn overvol en beperkt toegankelijk. De paar banen die er zijn betalen slecht. Vanwege financiële tekorten worden de voedselrantsoenen die geleverd worden door NGO’s beperkt. Toch blijven degenen die nog in het kamp zitten hun best doen. Sommige mensen hebben een tuintje aangelegd. Een man die ik ontmoette runde een bedrijfje in sierschilderingen waarmee hij het laat lijken alsof de hutjes van steen zijn. Er zijn veel winkeltjes: een zaakje waar je trouwjurken kunt huren, een reparatiewinkel voor satellietantennes en cafés waar hummus wordt verkocht. Een vrouw met een kleine levensmiddelenwinkel weigerde om me te laten betalen voor een fles water. „Het is een hete dag,“ zei ze. Als de stroom uitvalt, en dat is het geval zes uur per dag, kan de hitte je krankzinnig maken. […]

Beitrag teilen

Kommentare geschlossen.