20. November 2015 · Kommentare deaktiviert für 2000 Menschen im Niemandsland bei griechisch-mazedonischer Grenze · Kategorien: Balkanroute, Mazedonien · Tags:

Quelle: NOS

2000 mensen in niemandsland bij Grieks-Macedonische grens

Bij de grens tussen Griekenland en Macedonië zitten ongeveer 2000 vluchtelingen vast in een niemandsland. In het doorgangskamp bij de grens zijn niet genoeg tenten, bedden, dekens en andere voorzieningen voor deze mensen om de nacht door te brengen.

De situatie is ontstaan door het besluit van verschillende Balkanlanden om de grens te sluiten voor economische vluchtelingen. Alleen mensen uit Syrië, Irak en Afghanistan mogen door. Voor anderen, economische vluchtelingen, blijft de grens dicht.

Het eerste land dat de grens sloot was Slovenië, zegt Balkan-correspondent Marcel van der Steen. Een echte verklaring heeft het land niet gegeven. „Slovenië heeft wel al weken geroepen de stroom niet aan te kunnen. Misschien heeft het veranderde sentiment door de aanslagen in Parijs bijgedragen aan de beslissing.“
Piraeus

De andere Balkanlanden volgden snel met het sluiten van hun grenzen. Het gevolg is dat de vluchtelingen in Griekenland geen kant meer op kunnen. In Griekenland wordt gevreesd dat het aantal vluchtelingen bij de grens met Macedonië snel zal oplopen.

Volgens Griekenland-correspondent Bruno Tersago komt in de Griekse havenstad Piraeus dagelijks een ferry aan met vluchtelingen aan boord. „Vandaag kwam er een boot aan met zo’n 2500 vluchtelingen. 1500 daarvan zijn direct doorgereisd naar de grens met Macedonië.“ Het aantal mensen bij de grens dat niet verder kan, zal volgens hem waarschijnlijk dan ook snel oplopen.

Het sluiten van de grenzen komt niet onverwacht voor de Grieken, zegt Tersago. „Volgens de bevoegde Griekse minister is er een plan. Wat dat inhoudt, heeft hij niet gezegd. Vandaag is er opnieuw een stemming over nieuwe bezuinigingsvoorstellen. Op dit moment gaat alle aandacht daarnaar uit.“
Registratie ‚hotspots‘

Dit jaar zijn er al zo’n 650.000 vluchtelingen door Griekenland gereisd. Die komen het land in via Turkije en de Griekse eilanden. Het registreren van deze mensen moet eigenlijk in vijf door de EU opgezette ‚hotspots‘ gebeuren in Piraeus en op enkele eilanden. Daar moet dan ook het onderscheid gemaakt worden tussen vluchtelingen en economische migranten.

Probleem is alleen dat er pas één zo’n registratiecentrum actief is en dat is ook nog eens onderbemand. De betrouwbaarheid van die registratie is volgens Tersago dan ook niet groot. Macedonië en de andere Balkanlanden gaan dat nu nog eens overdoen.

Kommentare geschlossen.