19. Juli 2015 · Kommentare deaktiviert für „De grens over, Europa in“ – 12 foto’s · Kategorien: Balkanroute · Tags:

Quelle: NRC

Terwijl Sicilië en Lampedusa bezwijken onder de vluchtelingen, komen veruit de meesten van hen via een andere route naar Europa: via Griekenland en de Balkan. Hun aantal is in een jaar vervijfvoudigd. Servië en Macedonië hebben inmiddels een ‘migrantenindustrie’, waarbij de lokale bevolking hand- en spandiensten verricht aan mensensmokkelaars en hun klanten. De groeiende stroom migranten probeert via Griekenland, Macedonië en Servië West-Europa te bereiken.

:::::

Quelle: Tubantia

Nieuw hek bij Hongarije moet vluchtelingen tegenhouden

Fort Europa krijgt er weer een muur bij. Langs de grens van Hongarije met Servië verrijst een hekwerk dat immigranten buiten de deur moet houden. De bouw stuit op veel kritiek, want muren tussen naties zijn symbolen van onmacht. Het hek ’slaat nergens op‘, oordeelt de Duitse kanselier Angela Merkel, zelf ooit slachtoffer van de Berlijnse Muur.

Het is de Hongaren ernst. Vier meter hoog. Honderdtachtig kilometer lang, gelijk aan de afstand tussen Utrecht en Maastricht. Premier Viktor Orban heeft maling aan alle kritiek, afkomstig van andere regeringsleiders, de Europese Unie, buurman Servië en mensenrechtenorganisaties.

,,Mijn land wordt overlopen door illegale immigranten en we kunnen niet wachten op afdoende maatregelen van de Europese Unie“, zegt Orban. Zijn minister Peter Szijjarto (Buitenlandse Zaken) komt met cijfers die hem gelijk moeten geven. Tot nu toe zijn 80.000 asielzoekers de zuidgrens met Servië gepasseerd. Vorig jaar waren dat er 43.000. Omdat bij Hongarije de Balkanroute eindigt en verenigd Europa begint, verwachten Orban en Szijjarrto nog veel meer immigranten.

Veiligheid
Na de rampspoed op de Middellandse Zee, waar duizenden mensen op de vlucht zijn verdronken, geldt de Balkanroute als een veiliger alternatief. Maar veiligheid is een betrekkelijk begrip. ,,Ook daar vallen mensen ten prooi aan geweld en misbruik door mensensmokkelaars en overheidsfunctionarissen“, aldus Amnesty.

Buurland Servië ziet aan de grens knarsetandend toe. ,,Dit hek brengt geen oplossing. Servië is toch niet verantwoordelijk voor crises elders in de wereld waardoor mensen op de vlucht slaan“, zegt premier Aleksander Vucic. Hij krijgt bijval van de Europese Commissie en regeringsleiders. ,,De muur slaat nergens op“, oordeelt kanselier Angela Merkel.

Vorig jaar nog herdacht zij met velen de val van de Berlijnse Muur in 1989, 25 jaar geleden. De Muur die haar opsloot in de DDR. Merkel greep de herdenking opnieuw aan om de wereld eraan te herinneren dat muren niets goed brengen maar slechts het kwaad in stand houden.

Turkije
Toch verrijzen juist in Europa nieuwe muren. Hongarije staat niet alleen. Bulgarije bouwt een hoog hek met prikkeldraad langs de grens met Turkije. Griekenland heeft zijn ‚anti-migratiehek‘ al klaar. De rivier Evros is een natuurlijke barrière met Turkije, op 10,5 kilometer na en die landbrug is nu ook afgegrendeld met staal, gaas en prikkeldraad.

De beruchtste Europese ‚muur‘ staat in de Spaanse enclaves Mellilla en Ceuta, voor de kust van Marokko. Negentien kilometer lang en inmiddels meer dan zes meter hoog, maar ook dan te laag voor asielzoekers uit Afrika.

Bouwdrift
Europa staat in zijn bouwdrift zeker niet alleen. Ook In Afrika en Midden-Amerika worden ‚anti-immigratiehekken‘ opgetrokken. In bijvoorbeeld Zuid-Afrika en Botswana om illegalen uit Zimbabwe te weren. In het Midden-Oosten gaat alle kritiek uit naar de muur die Israel scheidt van Palestijns gebied maar ook andere landen in de regio rollen de mouwen op. Saudi-Arabië bouwt een 900 kilometer lange ‚Grote Muur‘ langs de grens met Irak.

Tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Oman moet een stalen hek (410 kilometer) illegaal grensverkeer tegengaan. India heeft al drie lange grenshekken, langs Pakistan, Bangladesh en Birma. China en Noord-Korea breiden hun eigen afscheidingen opnieuw uit. Die vallen natuurlijk in het niet bij de 3360 kilometer lange muur van staal waarmee de VS de toestroom via Mexico probeert te stoppen.

‚Nooit meer‘
Het zijn allemaal inspanningen die de gedachte aan de Berlijnse Muur – ‚dit nooit meer‘ – doen verbleken. Na de val van de Berlijnse Muur en het einde van de Koude Oorlog zijn bevolkingen op de wereld enorm op drift geraakt en bestuurders denken hen alleen tot staan te kunnen brengen met nieuwe muren en hekken. Aleksander Vucic noemt het Hongaarse hek ‚het jongste symbool van onmacht‘. En ook paus Franciscus is kritisch: ,,Mensen en instituten die hun deuren op slot gooien voor migranten moeten God om vergiffenis vragen.“

Beitrag teilen

Kommentare geschlossen.