07. Mai 2014 · Kommentare deaktiviert für Äthiopien: 11.000 Menschen auf der Flucht aus dem Südsudan · Kategorien: Sudan · Tags:

Golf aan Zuid-Soedanese vluchtelingen overspoelt Ethiopië

Meer dan 11.000 vluchtelingen uit Zuid-Soedan zijn de afgelopen 72 uur in het naburige Ethiopië toegestroomd. Ze ontvluchten de verwoesting die de oorlog in hun land aanricht. Dat maakten de Verenigde Naties dinsdag bekend in Genève.

De exodus is begonnen nadat bekend werd dat de Zuid-Soedanese regeringstroepen het plaatsje Nasir, het hoofdkwartier van de rebellen, onder controle brachten. Dat stelde Adrian Edwards, woordvoerder van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN.

De vluchtelingen zijn afkomstig van de Nuer, een Zuid-Soedanese bevolkingsgroep, waartoe de gewezen vicepresident Riek Machar behoort. Die laatste werd de leider van de rebellen sinds midden-december, toen het geweld begon in hoofdstad Juba. De groep stak de rivier de Baro over, die als grens fungeert tussen Soedan en Ethiopië.

Edwards verklaarde dat ‘de vluchtelingen hebben aangegeven dat er nog meer volk onderweg is en dat velen aan de Zuid-Soedanese kant van de rivier wachten om over te steken’. Humanitaire organisaties zijn onderweg met hulp in de regio om de vluchtelingen, waaronder zich gewonden bevinden, te steunen. Een nieuw kamp, waar 30.000 personen een dak boven hun hoofd krijgen, wordt opgetrokken.

‘De grote meerderheid van de nieuwkomers bestaat uit vrouwen en kinderen, maar we zien in toenemende mate mannen onder de vluchtelingen’, voegt Edwards toe. Meer dan 100.000 vluchtelingen uit Zuid-Soedan zijn naar Ethiopië getrokken sinds het begin van het geweld. 205.000 bevinden zich in Oeganda, Soedan en Kenya, 923.000 zijn op de vlucht in eigen land.

Aan de oorsprong van het geweld tussen het leger, loyaal aan president Salva Kiir, en de rebellen van Machar, ligt een oude vete tussen Dinka en Nuer, de twee prominentste gemeenschappen in het land. Het conflict is ontaard in etnische zuiveringen.

via Nieuwsblad.be

Beitrag teilen

Kommentare geschlossen.